Onno Petersen cinematography and postproductionbewaren als een professional

 

Particulieren met een flinke hoeveelheid 8 en/of 16mm films, professionele kunstenaars en andere filmmakers: vaak stellen ze de vraag hoe het beste om kunnen gaan met hun films, hoe ze het beste te bewaren. Niet iedereen zal zijn films onderbrengen bij een professioneel gekoeld filmarchief, dus hoe doe je dit zelf het beste?
Het is niet persé heel moeilijk, maar als je het verkeerd doet, kunnen ze snel verloren gaan. Als je het goed doet kun je zorgen dat je films generaties lang behouden blijven. Omdat daar zoveel over te vertellen valt, organiseer ik workshops over dit onderwerp.

Ter sprake komen onderwerpen als de klimaatomstandigheden (zolder, gangkast, kantoor, ijskast), de verpakking (plastic? metaal? kartonnen dozen?).
Wat kan er misgaan? Ik geef uitgebreide uitleg over bijvoorbeeld het vinegar-syndrome, hoe je dit voorkomt, hoe je het kunt testen en hoe je het kunt remmen. Veel theoretische uitleg, met veel praktische voorbeelden van filmsoorten, verval, dozen en blikken en andere hulpmiddelen.
Ik zal het speciaal hebben over wat te doen in geval van een ramp. Denk aan brand, of aan waterschade. Maar ook over de zin (en on-zin) van digitaliseren, de voordelen maar ook de valkuilen.

De workshop beslaat een kleine dag, en kost €125 ex BTW. Hiervoor krijg je alle informatie die je nodig hebt om te zorgen dat je films generaties lang in topconditie blijven en wat te doen in geval van calamiteiten. Je krijgt een korte samenvatting mee om alles thuis nog eens goed te kunnen nalezen.