Onno Petersen cinematography and postproduction

Digitalisatie van film, video en audio.


Voor het digitaliseren reken ik de volgende prijzen. Ze zijn ex. 21% BTW omdat ik ook veel voor professionals werk. Ik hou niet van allerlei verborgen kosten, dus het is inclusief overzetten naar harde schijf, spoelen wisselen, enzovoort.

8mm film: Dit kan nu ook naar HD 1920x1080 en 2k DPX!

Ik loop de film van begin tot einde met de hand na. Vaak zijn de films minstens 30 jaar oud en soms is er een las gebroken, is er iets gescheurd of zitten er losse stukken op een spoel. Ik herstel de film tot het niveau waarop hij veilig door de scanner kan lopen. Ook zet ik er een nieuwe aan- en afloopstrook op als dat nodig is. Tenslotte reinig ik de film zorgvuldig met een professionele filmreiniger.
Ik ga niet turven hoeveel lassen ik heb vervangen maar besteed mijn tijd liever aan de films dus reken gewoon een helder uurtarief. Gemiddeld ben ik ongeveer 30 minuten bezig per uur filmmateriaal. Mocht ik merken dat ik hier ruim boven kom (meer dan 40 minuten per uur film) dan neem ik eerst contact op voor ik verder ga. Per gewerkt uur reken ik €50.
Ik scan de films op een professionele scanner, niet op een omgebouwde projector of iets dergelijks. Natuurlijk wordt het geluid ook gedigitaliseerd als dat aanwezig is! Na het scannen corrigeer ik als het nodig is in mijn studio de kleuren, snelheid en contrasten tot ze er weer uitzien zoals ze bedoeld waren. Dit alles natuurlijk naar redelijkheid, ik besteed er gemiddeld 20 minuten per uur film aan. Deze nabewerkingen zijn al verwerkt in het tarief dat ik voor het scannen reken. De prijs per minuut filmmateriaal is €1,98 voor SD kwaliteit (720x576 pixels), en €2,98 voor HD 1920x1080.

2k DPX (ook voor 8mm!) en 16mm is nu ook mogelijk, en gaat op aanvraag.

Ik hanteer een minimum van 15 minuten.

Mocht je een DVD willen: een DVD van maximaal 65 minuten is €15,00 en een extra kopie is €7,50. Ik maak standaard een eenvoudig menu op de DVD zodat de films makkelijk terug te vinden zijn.
Natuurlijk zijn er plekken waar het goedkoper kan, maar let dan op de bijkomende kosten en realiseer je dat de kwaliteit en de aandacht die er aan besteed wordt echt niet te vergelijken is.
Meer dan standaard is natuurlijk altijd mogelijk. Denk aan per scène corrigeren, een montage maken van verschillende films, geluid van een losse geluidsband toevoegen en synchroon leggen, ik doe het met plezier. Dit kan ook in aanwezigheid van de klant.

Video is eenvoudiger en daarmee goedkoper dan film. Ik reken per band (maximaal twee uur materiaal) €25,00 inclusief DVD en/of overzetten naar harde schijf/USB stick.

USB sticks/harde schijven kunnen door de klant aangeleverd worden, maar ik kan er ook een aanschaffen. Natuurlijk kan ik adviseren wat in uw situatie het handigste bestandsformaat is. Sommige mensen willen nog gaan monteren, of zijn professional. Sommigen werken met Apple, sommigen met Windows en voor anderen is alleen een DVD genoeg.

Andere formaten gaan op aanvraag. Denk aan 16mm, 35mm, professionele of exotische videoformaten. Als ik het niet zelf kan weet ik in mijn netwerk altijd iemand te vinden die het wel kan. Alles is mogelijk.